Op schaatsen

Zondagochtend. Een verstilde wereld, een rode zon komt net op. Romantisch plaatje? Ik vind het vooral vroeg. En koud! Het heeft hard gevroren en dit gebied is het walhalla voor schaatsers. Voor hen staan we hier vandaag paraat met een aantal ambulances.

Al snel is er een gezellige drukte op het ijs en dienen ook de eerste valpartijen en gewonden zich aan.

Twee collega’s (Emergency Nurse Practitioner Ice Skate Trauma Professionals) gaan op de schaats met brancard het ijs op. Ik wacht ze op bij de ambulance.

Die staat met zijn neus naar het doodlopende einde van de weg. ‘Laat ik die vast even keren’, dacht ik. Het is een supersmal weggetje en met al die sneeuw en ijs is het er spekglad. En ja hoor, net als de ambulance dwars op het weggetje staat, spinnen de wielen op het ijs in de gladde berm. Geen beweging meer in te krijgen. Heb ik weer! Gelukkig schiet direct een aantal schaatsers te hulp. Zij kunnen zich goed afzetten met hun schaatsen in de gladde grasberm en duwen me weer in het juiste spoor. Er is net een cameraploeg aanwezig om het vast te leggen voor tv.

Als mijn collega’s terugkomen met de patiënt op de brancard kijken ze verrast. Die ambu stond toch andersom? Ik vertel ze maar niet hoe spannend het was. Mijn collega’s kunnen in elk geval direct wegrijden met de patiënt. Ik krijg alweer de volgende melding binnen en vertrek met een andere ambulance.

Vol spanning wachten we aan de kant van het ijs op de ambulancesneeuwscooter die de patiënt komt brengen. Er zou mogelijk sprake zijn van ‘neurotrauma’, dat wil zeggen: iemand heeft door een val op het ijs ernstig hoofdletsel opgelopen. Maar de brancard is leeg! ‘Ach’, zegt de vriendelijke dame van het Rode Kruis, ‘een sneetje in de lip. Pleister en een kus d’r op, die schaatst zo het rondje nog een keer!’

De dag loopt op zijn einde en we krijgen trek. De broodjes worst blijken al uitverkocht, maar de verkoper gaat er speciaal voor ons nog vijf halen thuis. Wat een leuke sfeer, wat een leuk publiek, wat een samenwerking! Wanneer gaan we weer schaatsen?

De verhalen over ‘Het Echte Werk’ zijn gebaseerd op de realiteit. Om privacyredenen zijn ze op details aangepast.

2018-10-17T12:40:53+00:00