werken in de
ambulancezorg,
elke dag een uitdaging
Ambulanceverpleegkundige
Verantwoordelijkheid en vrijheid. Je bent pragmatisch zijn en onderscheidt snel hoofd- en bijzaken. Daarbij blijft je gestructureerd en zorgvuldig handelen.
Verpleegkundig centralist
Hier begint de spoedzorg. Als verpleegkundig centralist ambulancezorg bepaal je, op basis van de vragen die je aan de 112-beller stelt, of een ambulance nodig is, en zo ja, met welke urgentie.
Uitgiftecentralist
Nadat duidelijk is welke (spoedeisende) zorg de patiënt nodig heeft, zorg jij voor het logistieke proces. Je geeft het ambulanceteam opdracht om naar de bewuste patiënt te gaan.
Ambulancezorg in Nederland
Achter elke ambulance die voorbij rijdt, zit een hele organisatie. Het begint altijd in de meldkamer ambulancezorg. Deze animatie vertelt daar meer over.
Werken als
verpleegkundig centralist:
belangrijker dan je denkt
Als je de telefoon opneemt, heb je geen idee wat daarachter zit. Je hebt als verpleegkundig centralist een grote rol – en dus ook verantwoordelijkheid – in een gebeurtenis. Je bent de allereerste hulpverlener die de juiste zorg kan inzetten. Elke situatie is anders en dat vraagt om een andere instructie. Beginnen met reanimeren of een (hoofd)wond dichtdrukken met een schone, droge doek. Jij bent degene die het verschil kan maken in het leven van een ander.
Het echte werk
De mensen van de ambulance vertellen over bijzondere, ontroerende of juist hele dagelijkse dingen die ze meemaken en hoe ze daarmee omgaan.
Sjekkie
In het voortuintje staan lege wijnflessen in een woestenij aan planten. De gordijnen voor het raam zijn groezelig.
Drie baby’s, drie ambulances en drie maxicosi’s
De kinderarts belt. Zojuist is een vrouw na 30 weken zwangerschap bevallen van een drieling. De baby’s zijn prematuur en moeten met enige spoed (maar zonder sirene en zwaailichten) naar een ander ziekenhuis.
Moeder reanimeert kind
Een moeder belt. Helemaal in paniek. Haar kind van 6 jaar is blauw, slap en ademt niet meer. Er is geen tijd te verliezen. Ik zet de telefoon 1 seconde op mute en roep over mijn schouders: ‘Reanimatie kind!’