Verpleegkundig centralist

Hier begint de spoedzorg

Verpleegkundig centralist

Als verpleegkundig centralist ambulancezorg bepaal je, op basis van de vragen die je aan de 112-beller stelt, of een ambulance nodig is, en zo ja, met welke urgentie. Mogelijk is er andere zorg nodig. Je adviseert de 112-beller dan om bijvoorbeeld contact op te nemen met de huisarts.

Als verpleegkundig centralist heb je contact met uiteenlopende partijen in de zorgketen en andere hulpdiensten, de politie en brandweer bijvoorbeeld. Als het nodig is, ben je in staat rust te brengen voor de beller. Je geeft uitleg of de eerste zorginstructies als dat nodig is, soms geef je de 112-beller instructies om alvast te starten met reanimeren.

Opleiding

BIG-geregistreerde verpleegkundigen kunnen instromen in de CZO-erkende opleiding tot verpleegkundig centralist (praktijkopleiding met een theoriecomponent). Om deze opleiding te kunnen volgen, is een dienstverband bij een Regionale Ambulancevoorziening een vereiste.

Belangrijke competenties

communicatieve vaardigheden

samenwerken

besluitvaardig

stressbestendig

Werken als

verpleegkundig centralist:

belangrijker dan je denkt

Als je de telefoon opneemt, heb je geen idee wat daarachter zit. Je hebt als verpleegkundig centralist een grote rol – en dus ook verantwoordelijkheid – in een gebeurtenis. Je bent de allereerste hulpverlener die de juiste zorg kan inzetten. Elke situatie is anders en dat vraagt om een andere instructie. Beginnen met reanimeren of een (hoofd)wond dichtdrukken met een schone, droge doek. Jij bent degene die het verschil kan maken in het leven van een ander.

Professionals over de functie

Meldkamercentralisten ambulancezorg in opleiding over hun eerste ervaringen in het vak