Trekkerband

Een man belt 112. Heel kalm vertelt hij dat tijdens werkzaamheden op de boerderij een trekkerband op een collega terechtkwam. Er waren problemen met deze band en die schoot toen ze hiermee bezig waren ineens los, zó op een jonge collega van 20 jaar. Als je een trekkerband op je krijgt, is dat echt reden om direct 112 te bellen! Maar hier keken ze het eerst even aan.

Met zijn allen trokken ze de enorme band van hem af, maar de jongen bleef liggen. Pas toen hij na een halfuur niet kon opstaan omdat hij zo duizelig was, belden zijn collega’s voor de zekerheid het alarmnummer. Bij mij gaan direct alle alarmbellen af, maar de melder heeft overduidelijk de impact van dit ongeluk niet goed door.

De locatie is heel afgelegen en daardoor moeilijk te vinden voor de ambulance. De man rijdt daarom op mijn verzoek zijn auto naar het dichtstbijzijnde verharde weggetje, zodat de ambulance hem sneller ziet. Zijn collega blijft bij het slachtoffer. Ondertussen blijf ik met de melder aan de lijn en zorg ik dat de ambulance goed op de hoogte blijft. Op die manier kan de ambulanceverpleegkundige inschatten welke zorg ze moeten gaan verlenen, welke spullen ze mee moeten nemen uit de ambulance en kunnen ze het protocol nog even checken en goed afstemmen met de ambulancechauffeur over wie wat doet.

Eenmaal ter plaatse kijkt de ambulanceverpleegkundige het slachtoffer helemaal na, verleent de benodigde zorg en besluit dat het nodig is dat de patiënt naar het ziekenhuis moet, ter controle. Het blijkt uiteindelijk allemaal mee te vallen, gelukkig. De jongeman gaat dezelfde dag nog naar huis. Terwijl we aan het begin overwogen om zelfs een traumahelikopter te sturen.

Wat me bijblijft aan deze melding: de denkwijze van de melder. De nuchterheid die zo kenmerkend is in het noorden van het land. ‘Eerst maar eens kijken hoe het gaat.’ Het is in het noorden soms lastiger om de ernst van het probleem in te schatten door de nuchterheid. Dan is het belangrijk op de impact van het ongeval goed in te schatten via de telefoon en rekening te houden met verschillende inzet scenario’s.’

De verhalen over ‘Het Echte Werk’ zijn gebaseerd op de realiteit. Om privacyredenen zijn ze op details aangepast.