in het verkeeer

Wat als er een ambulance met zwaailicht en sirene aankomt?

“Veel mensen willen wel opzij gaan met hun auto, maar vragen zich af wat ze moeten doen. Dat verschilt per situatie. Wijk uit zodra er een gelegenheid is, maar doe geen gevaarlijke dingen.”

“Rijd niet door rood, houd je aan de verkeersregels. Ik begrijp best dat iemand niet zomaar de stoep op kan rijden.”

Kunnen we ook op jou rekenen?

“Door rood rijden als een ambulance met zwaailicht en sirene achter je zit? Niet doen!” Maar wat dan wel…? In gesprek met voorbijgangers over ambulances in het verkeer. 

Op de mensen van de ambulance kun je altijd rekenen. Kunnen zij ook op jou rekenen? Bijvoorbeeld in het verkeer als er een ambulance met zwaailicht en sirene aankomt?

Kijk mee vanuit de ambulance tijdens een spoedrit

De ambulancechauffeur geeft daarbij uitleg. Hoe maak je op een kruising ruimte voor een ambulance met zwaailicht en sirene? Waar let een ambulancechauffeur op als hij of zij door rood rijdt?

Wat ziet de ambulancechauffeur tijdens een spoedrit?

Beelden vanuit de ambulance. De ambulancechauffeur geeft daarbij uitleg. Op welke manier kun je hem of haar helpen als automobilist? Bijvoorbeeld door richting aan te geven waar je naar toe gaat als je ruimte maakt voor de ambulance.

Tips van ambulancechauffeurs

“Ga geen gekke dingen uithalen. Maak ruimte voor de ambulance als het kan, maar doe het altijd veilig. Blijf rustig.”

Tips van ambulancechauffeurs

Ambulancechauffeurs vertellen wat ze voor u kunnen betekenen. Ook geven ze aan hoe u hén kunt helpen. Zodat iemand in een noodsituatie zo snel mogelijk de juiste hulp en zorg krijgt.

Tips van ambulancechauffeurs

“Laat merken dat je gezien hebt dat wij eraan komen. Door richting aan te geven, kun je aan de ambulancechauffeur laten weten dat je aan de kant gaat om ruimte te maken”.

Tips van ambulancechauffeurs

“Als ik denk aan voetganger en fietsers, denk ik gelijk aan een koptelefoon. Die horen de ambu niet aankomen. Ook al luister je naar muziek, zorg toch dat je oog hebt voor het verkeer.”

Tips van ambulancechauffeurs

“Als we een patiënt met hersenletsel of een dwarslaesie achterin hebben, rijden we langzaam en voorzichtig – met spoed. Dan zorgen we dat we zo min mogelijk hoeven te remmen, gaan zacht door de bocht. Dat noemen we glijdend vervoer.”

Tips van de mensen van de ambulance

Meldkamercentralisten ambulancezorg, ambulanceverpleegkundigen en ambulancechauffeurs vertellen wat ze voor u kunnen betekenen. Ook geven ze aan hoe u hén kunt helpen. Zodat u in een noodsituatie zo snel mogelijk de juiste hulp en zorg krijgt.

Als je 112 belt

Wat is belangrijk om te weten als u denkt dat er een ambulance nodig is? Wat gebeurt er als u 112 belt? Wist u dat dan meteen de zorgverlening al start? In de meldkamer werken mensen met een verpleegkundige achtergrond. Hoe helpt de meldkamercentralist ambulancezorg u de eerste cruciale minuten door terwijl de ambulance onderweg is?

Lees meer

Bij zorgverlening

Wat doen hulpverleners eerst voordat de patiënt de ambulance in gaat? Welke zorg wordt ter plekke verleend? En wat kun u als omstander doen (of juist beter laten)? Hoe helpt u ruimte te maken, zodat hulpverleners erbij kunnen met apparatuur en brancard en hun werk goed kunnen doen?

Lees meer