Werken bij2019-08-12T14:52:46+00:00

/// Werken in de ambulancezorg, elke dag een uitdaging

Informatie over functies

Op deze pagina’s vind je informatie over de functies van ambulanceverpleegkundige, meldkamercentralist ambulancezorg, ambulancechauffeur en zorgambulancemedewerker.

Waar zijn nu vacatures?

Bij diverse Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) zijn momenteel vacatures. Je vindt ze in dit overzicht. Vooral gezocht zijn ambulanceverpleegkundigen en meldkamercentralisten ambulancezorg. Voor de nieuwste vacatures kun je ook Werken in de ambulancezorg op twitter volgen.

/// Ambulanceverpleegkundige

Verantwoordelijke baan met veel vrijheid

Wat moet je zoal in huis hebben om in aanmerking te komen voor een baan als ambulanceverpleegkundige? Je moet pragmatisch zijn en hoofd- en bijzaken snel kunnen onderscheiden. Natuurlijk wil je alles goed doen, maar snelheid is ook belangrijk. Beslissingen nemen, handelen. Het is belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Je kunt goed contact maken met mensen – patiënten, omstanders, collega’s van andere hulpdiensten – in de meest uiteenlopende situaties. Wat er ook gebeurt, je blijft kalm, doortastend en gestructureerd werken. Je beslist zelfstandig en, niet onbelangrijk, je dúrft die verantwoordelijkheid aan. Op de ambulance vorm je een team met de ambulancechauffeur. Als ambulanceverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor de beslissingen over wat je met een patiënt gaat doen. De spoedzorg verleen je samen. Je overlegt altijd met de ambulancechauffeur. De ambulancechauffeur let bij de spoedzorg ter plekke ook op omstanders, ruimte voor zorgverlening, contact met omstanders en de veiligheid van de patiënt en van jouzelf.

Belangrijke competenties: samenwerken, improviseren, omgaan met hectiek

Opleidingsniveau: diploma A-verpleegkundige, mbo-V (niveau 4) of hbo-V (niveau 5), aangevuld met specialistische vervolgopleiding SEH, IC, CCU of Anesthesie

/// Ambulanceprofessionals in opleiding over hun eerste ervaringen in het vak

/// Meldkamercentralist ambulancezorg

Hier begint de spoedzorg

In Nederland zijn momenteel 15 meldkamers verspreid over het land.
Hier ben je het eerste aanspreekpunt voor iedereen die 112 belt voor spoedzorg. Door gericht vragen te stellen en goed te luisteren naar achtergrondgeluiden vorm je een goed beeld van de situatie en beslis je of de ambulance gaat rijden. Mogelijk is er andere zorg nodig, je hebt contact met uiteenlopende partijen in de zorgketen. Ook houd je contact met andere hulpdiensten. Je geeft de eerste instructies aan de beller. Je kunt veel voor mensen betekenen als er spoedzorg nodig is: hen kalmeren, uitleg geven, soms zorginstructies die echt vitaal zijn in de minuten dat de ambulance onderweg is.

Belangrijke competenties: communicatieve vaardigheden, samenwerken, besluitvaardig, stressbestendig.

Opleidingsniveau: diploma A- of B- verpleegkundige, mbo-V (niveau 4) of hbo-V (niveau 5)

/// Meldkamercentralisten ambulancezorg in opleiding over hun eerste ervaringen in het vak

/// Ambulancechauffeur

Veilig vervoer en medische assistentie

Je zorgt voor veilig en efficiënt vervoer van de patiënt. Bij zorgverlening ter plekke heb je oog en aandacht voor omstanders. Waar de ambulanceverpleegkundige focust op de patiënt, heb jij ook oog voor de omgeving. Je geeft aandacht aan omstanders, staat ze te woord, geeft uitleg, brengt rust. Ook let je op de veiligheid van de werkplek (bijvoorbeeld langs de (snel)weg). Je verleent medische assistentie en werkt nauw samen met de ambulanceverpleegkundige. Je bent getraind in wagenbeheersing en veilig en comfortabel vervoer voor de patiënt, snel als het nodig is, soms vereist de situatie van een patiënt juist een zo rustig en beheerst mogelijke rijstijl.

Belangrijke competenties: stressbestendig, samenwerken, communicatieve vaardigheden.

Opleidingsniveau: minimaal mbo-3 of gelijkwaardig, geldig EHBO- en reanimatiediploma, rijbewijs B en C1

/// Zorgambulancemedewerker

Aandacht geven bij gepland vervoer

Je zorgt voor het geplande vervoer van allerlei soorten patiënten. De nadruk ligt op de begeleiding van mensen, de aandacht die je voor hen hebt tijdens de rit. Op die manier kun je echt iets voor hen betekenen, een luisterend oor, een hand vasthouden. Je maakt allerlei situaties mee, komt bij mensen thuis, in zorginstellingen.

Belangrijkste competenties: hulpvaardig, inlevingsvermogen, zorgvuldig.

Opleidingsniveau: minimaal mbo Verzorgende IG (niveau 3), werkervaring in de (thuis)zorg, rijbewijs B

Aanvullende informatie

Hier vind je de informatie over de opleiding, de aannameprocedure, de arbeidsvoorwaarden en werkbeleving.

Kijk hier voor actuele vacatures bij de RAV’s. Volg ‘De mensen van de ambulance op twitter. Voor de nieuwste vacatures kun je ook Werken in de ambulancezorg op twitter volgen.

Het Echte Werk

In dit blog lees je wat ambulancemedewerkers zoal meemaken, bijzondere, ontroerende of juist hele dagelijkse dingen, en hoe ze daarmee omgaan.

Interviews

Hier vind je enkele interviews met ambulanceverpleegkundigen in opleiding.