Borreltje

“Mijn vrouw heeft een baby gekregen!”, roept de man in paniek door de telefoon. “Het ligt in de wc!” Als meldkamercentralist ambulancezorg blijf ik natuurlijk rustig als dit telefoontje binnenkomt.

“Haalt u het er dan eerst maar uit”, zeg ik, “pak een handdoek en wrijf het kind droog. Daarna legt u het op de borst van uw vrouw.” Gestommel op de achtergrond. Dan het onmiskenbare gehuil van een pasgeboren baby. Het leeft.

In mijn werk als meldkamercentralist ambulancezorg ben ik altijd gespitst op geluiden. Mede daardoor probeer ik een beeld te vormen van de situatie.

“Is de verloskundige onderweg?”, vraag ik. “Man! We wisten niet eens dat we zwanger waren”, roept hij uit. Ik vertel hem dat er inmiddels een ambulance onderweg is. Rustig blijf ik tegen de man praten. Hij is duidelijk overweldigd – en terecht. Op mijn verzoek voelt hij de pols van het kindje, luistert hij naar het hartje, dekt hij zijn vrouw toe.

Ineens zegt de man: “Ik moet morgen rijden”. Hij blijkt touringcarchauffeur te zijn en moet de volgende dag weer op pad met een bus vol vakantiegangers. “Nou”, zeg ik tegen de man, “als ik jou was, zou ik bij mijn vrouw en kind blijven.” Ja, hij wil ook niets liever. “Maar die mensen hebben een vakantie geboekt. Die kan ik toch niet in de steek laten?”
“Luister”, zeg ik, “stel nou dat jij van de trap valt en een been breekt. Wat zou je baas dan doen?” De man aarzelt. “Dan huurt ‘ie een ander, denk ik.” Ik adviseer de man zijn baas te bellen en te vertellen dat hij vader is geworden. “Hij verzint vast wel een oplossing”, voeg ik er nog aan toe. “Oké”, zegt de man, en hij klinkt alweer wat rustiger. Intussen is de ambulance gearriveerd.
“Dus”, zeg ik. “wat ga je nu eerst doen?” Het is even stil. “Ik ben echt heel blij, ik heb ineens een dochter! Maar pfoe, ik kan nu wel een borrel gebruiken”, zegt de man, nog steeds overweldigd. Ik grinnik. “Ga nou eerst maar voor je vrouw en dochter zorgen. En daarna, voordat je in slaap valt, mag je best een borreltje nemen.”

Dit verhaal van een meldkamercentralist ambulancezorg is gebaseerd op de realiteit. Om privacyredenen is het verhaal op details aangepast.